dkFlag Made in denmark
Ansiktsvård /

Peeling, skrubb, exfoliering – är det viktigt?

3 Mest lästa artiklar
 • Ett liv utan akne
 • Fri från eksem efter 14 år
 • Makt över rosacea
Beauté Magazine

Vad innebär det att exfoliera huden?

Content overview

Hide Show

  Vad innebär det att exfoliera huden?

  Exfoliering handlar i huvudsak om att avlägsna döda hudceller på huden och rensa porerna från smuts och skräp. Huden producerar kontinuerligt nya hudceller som trycker upp de gamla och utslitna hudcellerna till ytan. Om dessa döda hudceller inte avlägsnas kan de bilda en tråkig och grå yta på huden, som också är mer mottaglig för finnar och liknande.  

  Det är till exempel bra att exfoliera huden innan du applicerar en fuktgivande mask. På så sätt får du maximal nytta av din mask. Du kan läsa mer om användningen av masker i blogginlägget här.

  Det finns olika sätt att peela den på. Det finns det mekaniska sättet och det biologiska/kemiska sättet. Vilken som är rätt för dig beror på hur du föredrar att ta hand om din hud.

  Kallas det peeling, skrubb eller exfoliering?  

  Peeling, skrubb och exfoliering är synonymer till varandra och täcker samma behandling av huden. Många förknippar dock skrubb – det vill säga skrubbning – med produkter som innehåller korn som förknippas med mekanisk peeling.  

  Vad är mekanisk peeling?  

  Det kanske låter lite konstigt att hudvård kan vara “mekanisk”, men det är faktiskt vanligare än man tror.  

  Mekanisk betyder helt enkelt att det krävs en rörelse för att få effekt; du måste därför göra något för att aktivera produkten. Den mekaniska peelingen görs med produkter som innehåller små fina korn som masseras runt ansiktet och avlägsnar de döda hudcellerna. Det är rörelsen i själva produkten som ger den exfolierande effekten och ju mer du masserar, desto mer rengörs huden.  

  Mekanisk exfoliering, mekanisk skrubb, mekanisk peeling 

  Vår klassiska ansiktsskrubb är en mild och skonsam ansikts-skrubb som innehåller små runda och mjuka pärlor av cellulosaacetat*. Produkten ska försiktigt masseras över huden med cirkulära rörelser så att pärlorna försiktigt kan polera bort de döda hudcellerna.   

  Pärlorna är väldigt fina och skonsamma, så du riskerar inte att slita eller irritera huden, vilket kan vara en risk vid mekaniska peelingar. Det är inte “ju mer desto bättre”, även om det är lätt att fastna och bara vilja ge huden en bra behandling nu när du prioriterar att göra det.  

  När pärlorna har masserats in i ansiktet, tvätta av produkten och rengör sedan huden med din vanliga rengöringsprodukt. Det är viktigt att komma ihåg att städa efteråt så att all smuts som lossnat under behandlingen avlägsnas helt och hållet.  

  *Cellulosaacetat är en naturlig och biologiskt nedbrytbar ingrediens som inte skadar miljön och därför kan tvättas bort.   

  Vem kan använda mekanisk peeling

  Skrubb kan användas av alla hudtyper, även de mest känsliga, men du måste vara medveten om vilka ‘slipkorn’ produkten innehåller och hur hårda/milda de är. Det är bättre att göra lite än att göra för mycket, eftersom det kan skada huden om den blir repad av kornen.  

  Därför måste du också vara extra uppmärksam om du har akne. Ofta väljer man en biologisk/kemisk peeling vid akne, men det är möjligt att använda vår ansiktsskrubb eftersom kornen är så mjuka och skonsamma mot huden. Det är därför vi tycker att det är en av de bästa skrubbarna för ansiktet.  

   

  Biologisk/kemisk peeling

  Till skillnad från den mekaniska peelingen där du själv styr peelingen med dina rörelser, gör en kemisk peeling det mesta själv. En kemisk peelingprodukt innehåller syror som löser upp döda hudceller och därmed banar väg för cellförnyelse utan att du behöver göra något själv.   

  Är kemisk peeling farligt? 

  För vissa låter det farligt och skadligt att behandla huden med kemikalier och förr sa man också att kemisk peeling kunde göra huden tunnare och mer utsatt, men idag finns det sällan något att frukta i förhållande till att kemiskt exfoliera huden.  

  Beauté har vi lagt ner tid på att utveckla våra kemiska peelingprodukter så att de inte bara tar bort döda hudceller, utan också bidrar till att återuppbygga stark hud igen.

  Eftersom vi använder naturliga ingredienser med exfolierande egenskaper skulle vi faktiskt hellre kalla dem biologiska peelingar än kemiska.  

  Vi har tre olika biologiska peelingar, som med sitt innehåll av syror precis glider in i kategorin kemisk peeling – men vi har inte helt släppt den mekaniska biten vid appliceringen av produkterna. 

  Rengöringsservetter med peeling

  Bara för att exfoliering av huden är en – för vissa – lyxig behandling behöver det inte vara svårt eller mödosamt. Ibland kan det faktiskt göras väldigt enkelt.   

  Vi har till exempel tagit fram biologiskt nedbrytbara peelingservetter, som används precis som en vanlig rengöringsservett, men som kan mycket mer och har mycket större effekt.   

  Våra Bio Dermabrasion Peeling Wipes innehåller ingredienser med välgörande egenskaper: 

  • Mandelsyra som skonsamt exfolierar huden. Den har en stor molekylstorlek vilket gör att den tränger in i huden långsammare och fungerar därför milt men med stor effekt. Det lossar bindningarna som håller döda hudceller mot huden så att de lättare tas bort från huden. 
  • Salicylsyra som verkar djupare in i huden och stimulerar cellförnyelsen så att de döda hudcellerna kan ersättas snabbare. 
  • Växtextrakt från bland annat gurka, ingefära, havre, lakritsrot. Växtextrakten har till exempel antiinflammatoriska egenskaper, de har en lugnande, förebyggande och läkande effekt på huden  

  Utöver det har vi såklart även lagt till återfuktande egenskaper. Dessa inkluderar Niacinamid, som stärker hudbarriären, återuppbygger elasticiteten och minskar fina rynkor och linjer.  

  Vi har anpassat våra våtservetter så att de kan användas av alla hudtyper. På ena sidan är det en mild konsistens och på den motsatta en grövre, så du kan välja vilken behandling du vill ha. För känsliga hudtyper rekommenderar vi att man använder den milda sidan, som ändå har stor effekt på grund av de aktiva ingredienserna. Vissa väljer också att kombinera de två sidorna, så de använder till exempel den milda exfolieringssidan på större delen av ansiktet, och den grövre på utvalda ställen där de tycker att det finns ett extra behov.  

  Oavsett om du väljer den milda eller grova sidan får du en exfolierande effekt av de biologiska exfolierande ingredienserna samtidigt som styrkan i den mekaniska funktionen styrs av dig.  

  Ansiktsskrubb för män

  En annan “skrubbkräm” som använder de biologiska/kemiska ingredienserna för peeling är vår Masculinity Facial Scrub. Liksom Peeling wipes drar även denna på både mekaniska och kemiska processer, och har bland annat egenskaper som exfolierar, jämnar ut, stimulerar blodcirkulationen med mera  

  Den innehåller 3 olika syror:  

  • Glykolsyra som penetrerar och tar bort döda hudceller och ökar hudens fuktnivå 
  • Salicylsyra som löser upp döda hudceller, öppnar tilltäppta porer och förhindrar att de täpps igen 
  • Azlainsyra som tar bort rodnad, öppnar porerna och motverkar bakterierna som orsakar akne 

  Skrubben har dessutom tillsatts exfolierande pärlor, precis som vår mekaniska ansiktsskrubb, som måste masseras över huden för att avlägsna döda hudceller, samt glycerin som är en kraftfull återfuktare.  

  För att både mekanisk och biologisk exfoliering ska äga rum måste krämen först appliceras och masseras in i ansiktet. Den ska sedan sitta kvar i upp till 20 minuter så att syrorna kan verka på huden. Den kvarvarande krämen sköljs av med mycket vatten och följs av en lermask och/eller rengöring och fuktkräm. 

  Skrubben kan användas av både män och kvinnor. Det är bara doften som har vänts åt det maskulina hållet.  

  Stark exfoliering för ansiktet

  Vår speciella Clinical Super3 Exfoliator är en kraftfull skrubbkräm som också kombinerar den mekaniska peelingen med runda mjuka pärlor och de biologiska extrakten och syrorna som bryter ner de döda hudcellerna av sig själva.   

  Kombinationen av de olika syrorna och den exfolierande mekaniska massagen gör hudytan extraordinärt mjuk. Behandlingen stimulerar blodcirkulationen och ger både en jämn yta och en fantastisk lyster och huden känns riktigt uppfräschad efteråt. 

  Clinical -serien är väldigt speciell, då den har utvecklats för personer som har hudsjukdomar som akne, solskador eller rosacea .  Den innehåller många aktiva ingredienser och rekommenderas ofta i samband med en hudskanning eller konsultation med en hudläkare.   

  På grund av de mycket aktiva ingredienserna tillsätts även Propolis och Rooibos, som har en antiinflammatorisk effekt på huden och bekämpar orenheter och  ärrbildning. Dessutom innehåller den lugnande ingredienser som lakritsrotextrakt och återfuktande ingredienser som glycerin.  

  Vem kan använda biologiska peelingprodukter

  Biologiska, kemiska peelingar kan användas av alla hudtyper. Det beror på hur milda eller aggressiva de är och hur din hud kommer att reagera.   

  Vi tycker att det är viktigt att komma ihåg att du alltid kan göra mer. Det är svårare att gå tillbaka om du har gjort “för mycket” och huden reagerar med rodnad eller liknande.  

  Våra exfolieringsprodukter är milda och skonsamma mot huden, så de kan användas av alla hudtyper – även känsliga. Du kan istället anpassa hur ofta du använder dem, så istället för att det är 2-3 gånger i månaden kan det bli 1-3 gånger i veckan. På så sätt justerar du effekten.  

  Om du är tveksam till vilken produkt som passar dig och din hudtyp kan du antingen söka vägledning hos våra konsulter när de är ute hos återförsäljarna, boka tid på polikliniken eller kontakta oss online.

  Categories